Profil Diri

My photo
Fakulti Ekologi Manusia, Universiti Putra Malaysia, Serdang, Selangor, Malaysia
Seorang penjawat awam, telah berumahtangga dan beristeri. Menyukai respons orang ramai terhadap hasil penulisan dan berkongsi ilmu, pengetahuan dan pengalaman. Bercita-cita besar dan mempunyai tujuan hidup yang futuristik. Ingin melihat Malaysia menjadi negara maju sebelum tahun 2020 dan rakyat Malaysia tersohor di persada antarabangsa. Ingin melihat agama Islam dan umat Islam melonjak naik.

Intro

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia,

Manfaatkan Blog ini untuk tujuan pembelajaran dan penambahan ilmu pengetahuan.

KELAB KENEGARAAN MALAYSIA, TITAS DAN HUBUNGAN ETNIK

Thursday, January 8, 2015

SEBAB SEBAB KUMPULAN 25 EMINENT MALAYS MENULIS SURAT DALAM THE STAR (8 DISEMBER 2014)

SURAT  KUMPULAN 25 EMINENT MALAYS DALAM THE STAR (8 DISEMBER 2014)
Ramai yang tidak mengetahui sebab-sebab 25 Eminent Malays menulis surat dalam The Star pada 8 Disember 2014. Artikel mereka itu diberi judul "Need For A Consultative Process: 25 Top Malay Figures Call For Rational Dialogue On Application of Islamic Laws".

Sebabnya adalah seperti berikut:

1. Memberi tekanan kepada Perdana Menteri YAB. Datuk Seri Najib Razak. Mereka bimbang mengenai isu hudud yang sedang dalam proses untuk dibentangkan dalam Parlimen. 
2. Memberi tekanan kepada YB. Dato' Seri Jamil Khir. Ini berlaku apabila DS Jamil Khir menegur keputusan Hakim Mahkamah Rayuan yang mencampuri urusan Mahkamah Syariah Negeri Sembilan yang menjatuhi hukuman ke atas 3 orang transgender yang berpakaian wanita. Hakim Mahkamah Rayuan telah terkhilaf apabila bersetuju untuk menghakimi kes ini sedangkan Mahkamah Sivil tidak boleh mencampuri urusan Mahkamah Syariah kerana akan berlaku kontradiksi.
3. Mereka bimbang dengan kebangkitan NGO Melayu seperti Isma (Ikatan Muslimin Malaysia) dan PERKASA. Bahkan mereka menuduh kedua NGO Melayu Islam ini sebagai kebangkitan suara ekstremis.
4. Mereka bimbang dengan kedudukan dan pelaksanaan undang-undang Islam yang diterajui oleh JAKIM dan Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia yang kononnya tidak melalui proses konsultasi yang sewajarnya dengan semua pihak di Malaysia.

Dalam perkembangan terkini, 3 orang wakil NGO telah menemui Tun Mahathir untuk meminta beliau untuk menyuarakan penentangan ke atas agenda Islam PAS dan hudud sebelum ini. Mereka mahu Mahathir menasihati Najib dalam agenda hudud, kerana mereka beranggapan ia akan memecah belahkan negara. Tiga pemimpin NGO yang dimaksudkan ialah:

i. Farouk Musa, Pengerusi Islamic Renaissance Front (IRF),
ii.  Zainah Anwar, pengasas Sisters in Islam, dan
iii. Chandra Muzaffar, Pengerusi Movement for a Just World (Just).

No comments:

Nostalgia

Nostalgia
YB Yang Bijak