Profil Diri

My photo
Fakulti Ekologi Manusia, Universiti Putra Malaysia, Serdang, Selangor, Malaysia
Seorang penjawat awam, telah berumahtangga dan beristeri. Menyukai respons orang ramai terhadap hasil penulisan dan berkongsi ilmu, pengetahuan dan pengalaman. Bercita-cita besar dan mempunyai tujuan hidup yang futuristik. Ingin melihat Malaysia menjadi negara maju sebelum tahun 2020 dan rakyat Malaysia tersohor di persada antarabangsa. Ingin melihat agama Islam dan umat Islam melonjak naik.

Intro

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia,

Manfaatkan Blog ini untuk tujuan pembelajaran dan penambahan ilmu pengetahuan.

KELAB KENEGARAAN MALAYSIA, TITAS DAN HUBUNGAN ETNIK

Friday, December 9, 2011

Berhati-hatilah Dengan Ancaman Zionisme (Suara Pusat Islam; 18 dan 25 November 2011, 2 dan 9 Disember 2011)

Berhati-hatilah Dengan Ancaman Zionisme
Dr. Amini Amir Abdullah

Para pembaca patut membeli sebuah buku terkini mengenai Zionisme yang ditulis oleh Profesor Gilbert Achcar (2010) yang berjudul ”The Arabs and the Holocaust: The Arab-Israeli War of Narratives”. Buku Achhar menjelaskan asal-usul Zionisme, anti-Semitisme, layanan Nazi terhadap orang-orang Yahudi dan Peristiwa Holocaust bermula dari Perang Dunia Pertama hinggalah kini.

Apa yang menarik mengenai buku ini ialah kritikan terhadap orientalis ternama Bernard Lewis yang telah banyak mengupas mengenai sejarah Nazi dan anti Semitisme Arab. Bernard Lewis juga terkenal sebagai seorang orientalis yang banyak menipu mengenai maklumat Islam. Bernard Lewis juga mengganggap bahawa orang-orang Arab sebagai pro dan sekutu Nazi. Hal ini tidaklah menghairankan kerana Lewis juga adalah seorang Yahudi. Tuduhan ini juga adalah satu bentuk tuduhan anti Semitisme berlabel baharu.

Tuduhan Lewis bahawa orang-orang Arab sebagai pro Nazi adalah salah walaupun Nazi banyak melakukan kezaliman terhadap orang-orang Yahudi. Menurut Gilbert Achcar, akhbar-akhbar Arab pada tahun 30an dan 40an didapati menolak kekejaman Nazi dan ini membuktikan bahawa orang-orang Arab sebagai bukannya pro-Nazi dan tidak pula menyebelahi orang-orang Yahudi. Di kalangan fundamentalis, ramai yang anti-Seminitisme terutamanya selepas tertegaknya negara haram Yahudi-Israel pada tahun 1948.

Teori konspirasi mengenai Yahudisme banyak yang impot dari Amerika Syarikat. Kekejaman Yahudi di Palestin dipandang sebelah mata oleh Barat manakala pada masa yang sama mereka menghasilkan teori konspirasi Yahudisme untuk menutup kekejaman orang-orang Yahudi terhadap orang-orang Arab khususnya orang Palestin. Jika kita teliti, Kristianiti lebih menunjukkan sikap berhati-hati dengan orang Yahudi berbanding dengan Islam. Tetapi dari segi praktiknya, ini tidak berlaku dalam amalan mereka.

Sikap anti Arab di kalangan penduduk Israel adalah kerana Israel telah menyuntik jarum secara halus dalam sistem pendidikan negara dan kaedah-kaedah rasmi yang lain. Ini juga membawa kepada konflik Arab-Israel yang berpanjangan kerana rakyat Israel diajar membenci orang-orang Arab. Perkara ini juga adalah pelik kerana Yahudi yang sebenarnya merampas tanah-tanah milik orang Palestin dan bukannya orang Palestin yang merampas tanah Yahudi.

Peristiwa Holocaust (Shoah) yang digembar-gemburkan oleh Barat sebagai kekejaman terhadap Yahudi sebenarnya adalah masalah Barat dan bukannya ditimbulkan oleh orang Islam. Kesan daripada itu, orang-orang Yahudi Barat berpindah ke tanah Arab dan membentuk negara haram Israel. Peristiwa itu berakhir pada tahun 1945, akan tetapi penderitaan yang dialami oleh orang-orang Palestin tidak pernah berkesudahan. Jadi, bagaimanakah perdamaian dapat dicapai jika kedua-dua belah pihak mempunyai pengalaman yang tidak seimbang?

Kita harus sedar bahawa apa yang tercatat mengenai negara haram Israel dalam Piagam HAMAS dan Manifesto Hezbollah adalah perasaan marah yang meluap-luap terhadap Israel dan Yahudi. Ramai juga yang menganggap bahawa piagam dan manifesto itu mempunyai elemen anti Semitisme. Ini tidaklah menghairankan memandangkan kekejaman dan kezaliman yang sangat luar biasa yang dilakukan oleh orang Yahudi terhadap orang Islam Arab. Sebenarnya, kebangkitan fundamentalisme Islam di negara Arab pada tahun 50an dan 60an banyak dibiayai oleh Amerika sendiri.

Eloklah jika kita telesuri semula sejarah Zionisme agar kita dapat faham keseluruhan konteks historiografi dan permasalahan. Bangsa Yahudi atau Bani Israel adalah di antara bangsa-bangsa yang sering disebut di dalam Al-Quran. Sebilangan nabi dan Rasul telah diutuskan kepada bangsa Yahudi atau Bani Israel untuk membawa mereka kepada kebenaran dan kisah ini banyak diceritakan di dalam al-Quran. Tetapi bangsa Yahudi adalah satu kaum yang sangat degil dan keras hati. Syariat yang dibawa oleh para nabi dan rasul itu bukan sahaja ditolak malah mereka turut dimusuhi dan ada di antaranya yang dibunuh oleh Bani Israel. Di dalam Al-Quran (Surah Al-Isra’) diterangkan perihal kaum Yahudi Bani Israel yang sentiasa menderhaka kepada Allah s.w.t. dan bertindak ganas kepada umat manusia, dan kerana itulah mereka telah menerima kehancuran di Palestin (kali yang pertama di tangan raja Babylon dan kali yang kedua di tangan Raja Rom). Lalu diberi amaran selagi mereka menderhaka dan menceroboh maka selama itulah juga Allah akan menggerakkan umat-umat yang lain untuk menyerang, memburu dan menghancurkan mereka. Bagi umat Islam, kisah Bani Israel di dalam Al-Quran adalah sebagai tamthil dan teladan mengenai nasib hamba-hambanya yang engkar, takbur dan menentang perintahNya.

Menurut Ismail R. al-Faruqi, zionisme adalah satu gerakan yang dicetuskan oleh Theodor Herzl sesudah mengalami kekecewaan dalam peristiwa Dreyfus. Gerakan ini mempunyai perencanaan untuk mengubah Palestin dan wilayah-wilayah bersebelahan dengannya menjadi sebuah negara Yahudi “...sebagai milik Yahudi bagaikan Tanah Inggeris (England) yang menjadi milik (orang) Inggeris” walau dengan apa cara sekalipun. Dikatakan juga, cita-cita expansionisme Zionis bukanlah semata-mata untuk menubuhkan negara di Palestin malahan para pendokong Zionisme telah melukiskan satu “Negara Besar” yang sempadan-nya di sebelah Barat ialah Sungai Nil termasuk separuh negeri Mesir dan sempadan di sebelah Timurnya ialah Sungai Furat hingga ke Baghdad.

Apabila kerajaan Turki Othmaniah berkuasa, mereka telah berjaya menguasai Mesir dan negara-negara Arab lain termasuk Palestin pada tahun 1517M. Palestin berada di bawah kekuasaan Turki selama 200 tahun sehinggalah Napoleon Bonarpate menyerangnya pada tahun 1799 tetapi serangan itu gagal. Apabila Turki kalah kepada tentera Barat di dalam Peperangan Dunia Pertama, Palestin berada di tangan negara-negara sekutu Barat sejak tahun 1918. Wilayah-wilayah Arab termasuk Palestin telah dibahagi-bahagikan kepada beberapa kuasa bersekutu dan yang lainnya kepada ketua-ketua negara Arab dan dijanjikan kemerdekaan. Palestin-Iraq diletakkan di bawah mandat Britain.

Orang-orang Yahudi cukup bijak mengatur strategi untuk menjalankan dasar imigran mereka. Penghijrahan mereka secara haram ke Palestin dan mendudukinya tidak dapat dihalang oleh mana-mana pihak. Di antara tahun 1904 hingga tahun 1914, 40,000 orang Yahudi yang kebanyakannya daripada Russia berhijrah ke Palestin. Jumlah penduduk Yahudi di Palestin meningkat kepada 80,000 orang. Jumlah ini merupakan 1/8 daripada keseluruhan penduduk Palestin ketika itu. Imigran-imigran itu memegang prinsip untuk menubuhkan tanahair dan memakmurkan bumi yang mengalirkan susu dan madu setelah ia diabaikan semenjak terusirnya nenek moyang mereka dari bumi itu.

Teknologi persenjataan nuklear Israel bermula sejak tahun 1949 lagi. Perdana Menterinya yang pertama, David Ben Gorian enggan untuk membenarkan saintis nuklear Yahudi daripada tinggal di Perancis melainkan sekiranya pihak Perancis bersedia menghulurkan bantuan teknologi nuklearnya kepada Israel. Kemudiannya pihak Perancis telah membina reaktor nuklear di padang pasir Naqab yang mempunyai tenaga sebanyak 24 ribu kilowatt. Pihak Amerika Syarikat turut membangunkan teknologi nuklear Israel dengan menghantar Dr. Obenheimer (yang dikenali sebagai ‘bapa bom atom’) yang bekerja dan mengajar di Institut Nuklear Weizmann. Obheimer juga merupakan ketua saintis yang bertanggungungjawab menghasilkan bom atom yang memusnahkan Hiroshima dan dan Nagasaki.

Pihak Zionis juga mempunyai hubungan dengan Belgium, England dan Afrika Selatan dalam membekalkan uranium sebagai satu bahan utama di dalam pembuatan bom nuklear dan atom. Menurut sumber-sumber Amerika Syarikat, pihak Zionis Israel memiliki 15 bom nuklear yang mampu dilancarkan ke Bandar-bandar utama Arab malahan hingga menjangkau ke negara-negara Islam yang lain. Pihak Israel juga telah mencipta sebuah bom nuklear dengan bantuan Perancis yang bernama ‘Ariha’ yang mampu dilancarkan sejauh 2000 kilometer.

Ketika Israel sedang hebat memperbaharui teknologi nuklearnya, teknologi nuklear negara Arab dihalang daripada terus diperkembangkan. Israel telah menyerang dan memusnahkan reaktor nuklear Iraq pada bulan Julai 1981 dan dalam Perang Teluk 1990. Seorang saintis atom yang masyhur berketurunan Arab telah dibunuh di Paris pada tahun 1980. Libya dan Pakistan telah dihalang daripada memajukan teknologi nuklear mereka. Terkini, Iran pula sedang ditekan hebat oleh Amerika Syarikat dan sekutunya kononnya kerana membangunkan teknologi senjata nuklear. Negara Islam yang mempunyai reaktor nuklear telah mengadakan perjanjian menghadkan tenaga nuklear sedangkan Israel pula enggan menyertainya dan berbincang mengenainya. Negara-negara Islam perlu mengemaskinikan teknologi dan persenjataan nuklear mereka dalam usaha mengimbangi kekuatan nuklear Israel. Seorang penulis telah membuat rumusan seperti berikut:

“Due to this reason, Islamic states must work hard to acquire nuclear capacities, because without them the Zionist nuclear weapons won’t be destroyed. However the decision which wasn’t taken by the Zionist enemy at the last moment in October 24, 1973 might be reconsidered in the future when the Islamic fits gets harder. The formation of an Islamic nuclear weapon establishes a balance of terror with the Zionist enemy, make its weapon important and prevents it from threatening and blackmailing the Arab states.”

(Atas sebab ini, negara-negara Islam mesti bekerja keras untuk menghasilkan keupayaan kekuatan nuklear sebab tanpa keupayaan ini, senjata-senjata nuklear Zionis tidak akan dapat dimusnahkan. Walau bagaimanapun, keputusan yang tidak diambil oleh musuh Zionis pada saat akhir pada 24 Oktober 1973 boleh dipertimbangkan semula pada masa hadapan apabila kekuatan Islam semakin terserlah. Pembentukan senjata nuklear Islam akan mewujudkan keseimbangan dengan kekuatan senjata Zionis. Oleh yang demikian, senjata itu akan menjadi penting dan mencegah Zionis daripada mengancam dan memeras ugut negara-negara Arab.)

1 comment:

Fam said...

Doktor, memang satu post yang membuka minda dan telah meringkaskan asal usul yang menyebabkan berlakunya pelbagai isu di negara Arab...

Nostalgia

Nostalgia
YB Yang Bijak